
Ο πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) Βασίλης Τσολακίδης
Το Κιλελέρ με βεβαιότητα θα μπορούσε να καλύψει σχεδόν όλες τις ανάγκες του σε ρεύμα - Στο Δήμο Κιλελέρ η ενέργεια που μπορεί να παραγάγει είναι πάνω από 10 MW – Ο Δήμος Λάρισας με βάση τις ποσότητες μπορεί να παραγάγει 5 MW- Η Λάρισα μπορεί να παραγάγει από την χωματερή ενέργεια τουλάχιστον 1,5 MW ισχύος
Συνέντευξη στον Πάνο Γαρουφαλιά
Οι Δήμοι Λάρισας και Κιλελέρ περνούν στην νέα εποχή και ετοιμάζονται να παραγάγουν ενέργεια από βιομάζα δηλαδή από υπολείμματα που υπάρχουν από τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, αλλά και τις κτηνοτροφικές μονάδες. Την εβδομάδα που μας πέρασε βρέθηκε στην πόλη μας ο πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) Βασίλης Τσολακίδης και ο ερευνητής Χρήστος Ζαφείρης και παρέδωσαν την πρώτη φάση της μελέτης για την δημιουργία εργοστασίου παραγωγής βιομάζας- βιοαερίου. Υπολείπεται η δεύτερη φάση που θα είναι έτοιμη σε περίπου έναν μήνα, η οποία και θα βοηθήσει σημαντικά στο όλο εγχείρημα. Ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ μιλάει στη larissanet για τη μελέτη που θα βάλει τους δύο Δήμους στη νέα εποχή, αυτή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μάλιστα επισημαίνει ότι η πρώτη ύλη υπάρχει και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες γεγονός που μπορεί να εξασφαλίζει την ενεργειακή αυτοτέλεια και των δύο Δήμων.
Έχετε παραδώσει την πρώτη φάση της μελέτης για την δημιουργία μονάδας βιοαερίου – βιομάζας στην περιοχή της Λάρισας. Τι αφορά αυτή η πρώτη φάση αυτής της μελέτης;
Παραδώσαμε την πρώτη φάση στο Δήμο Λαρισαίων και στο Δήμο Κιλελέρ. Μιλάμε για περιοχή που έχει μεγάλες ποσότητες υπολειμματικής βιομάζας από τις αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες. Έτσι αυτό το στάδιο της μελέτης αφορούσε την καταγραφή του ενεργειακού δυναμικού της βιομάζας που διαθέτουν. Εμείς προβαίνουμε πλέον σε προτάσεις αξιοποίησής τους προκειμένου να παραγάγουν ενέργεια.
Η εικόνα που έχετε από αυτή την καταγραφή τί δείχνει;
Και οι δύο Δήμοι έχουν πολύ μεγάλες ποσότητες υπολειμματικής γεωργικής βιομάζας μιλάμε για άχυρα και άλλα υπολείμματα, όπως καλαμπόκια, από βαμβάκια. Αυτά είτε χρησιμοποιούνται και δίνονται σε κάποιες κτηνοτροφικές μονάδες, είτε καίγονται με ότι σημαίνει αυτό για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Αυτή η τελευταία διαδικασία δεν επιτρέπεται. Οι παλαιότερες οικονομίες χρησιμοποιούσαν το άχυρο. Αυτό το υπόλειμμα συνιστά μια εξαιρετική περίπτωση για παραγωγή ενέργειας και ταυτόχρονα αξιοποιείται. Ο Δήμος Κιλελέρ φαίνεται ότι έχει την μεγαλύτερη ποσότητα στη χώρα υπολειμματικής γεωργικής βιομάζας. Από την άλλη ο Δήμος Λάρισας έχει μεγάλες ποσότητες σε κτηνοτροφικά υπολείμματα (μιλάμε για κοπριά).
Από αυτή την διαδικασία τί μπορεί να παραγάγει κάθε Δήμος;
Υπολογίσαμε καταρχήν την ενεργειακή ποσότητα για τους δύο Δήμους. Στον Δήμο Κιλελέρ η ενέργεια που μπορεί να παραχθεί είναι πάνω από 10 MW. Μιλάμε για ένα μεγάλο εργοστάσιο που θα μπορούσε να γίνει και για τις δύο πήγες, αγροτική και κτηνοτροφική. Ο Δήμος Λαρισαίων με βάση τις ποσότητες μπορεί να παραγάγει 5 MW.
Τί σημαίνει αυτό σε επίπεδο ωφέλειας;
Το Κιλελέρ με βεβαιότητα θα μπορούσε να καλύψει σχεδόν όλες τις ανάγκες του σε ρεύμα. Ακόμη όμως και η Λάρισα με βάση την ισχύ που μπορεί να παραγάγει αντιστοιχεί στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος του μισού πληθυσμού της πόλης ! Βέβαια αυτό για να γίνει θέλει πολύ μεγάλες επενδύσεις, με διάφορες μορφές αξιοποίησης της βιομάζας και παραγωγή βιοαερίου, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ακόμη και παραγωγή πέλλετ μπορούμε να έχουμε.
Η δεύτερη φάση οριστικοποιεί το σημείο στο οποίο θα γίνει το εργοστάσιο παραγωγής;
Εμείς θα δώσουμε το πλαίσιο. Το που θα γίνει η μονάδα αυτό θα εξαρτηθεί και από τους δύο Δήμους. Μπορεί και σε Λάρισα και σε Κιλελέρ μπορούν να γίνουν κεντρικές μονάδες καθώς η ακτίνα που χρειαζόμαστε για να προμηθεύεται η μονάδα με υλικό ώστε να συμφέρει το εγχείρημα είναι τέτοια που επιτρέπει ακόμη και μια κεντρική μονάδα. Όμως για να τρέξει γρηγορότερα είναι καλύτερα να γίνουν από μια μονάδα σε κάθε Δήμο του 1 MW ισχύ για παραγωγή βιοαερίου. Αυτό είναι το ιδανικότερο.
Κλείνοντας εκτός από αυτό το πρότζεκτ τι άλλο θα μπορούσε να κάνει ο κάθε Δήμος στη νέα εποχή που δεν είναι άλλη από αυτή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας;
Η ηλιακή είναι η πιο φθηνή και ανώδυνη ενέργεια που μπορούμε να παραγάγουμε. Η Λάρισα θα πρέπει να αξιοποιήσει το βιοαέριο που παράγεται από την χωματερή. Είναι τεράστιο όφελος. Αυτή η διαδικασία μπορεί να παραγάγει ενέργεια τουλάχιστον 1,5 MW ισχύος. Με το ΝΕΤ metering μπορούν να παραγάγουν ενέργεια για τις δικές τους χρήσεις. Ο Δήμος Λαρισαίων ξεκίνησε κάτι ανάλογο.