Quantcast
Channel: Συνεντεύξεις – larissanet.gr
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1072

Π. Νάνος: Πάνω από 72.000 νοσηλείες το 2018 στο ΠΓΝΛ

$
0
0

«Οι ασθενείς από τη Θεσσαλία σταμάτησαν να ταξιδεύουν σε άλλες πόλεις για αναζήτηση υπηρεσιών υγείας»

Συνέντευξη στον Γιάννη Ανδρεάκη

Μετά την πρόσφατη ανανέωση, για δύο έτη, της θητείας του Δ.Σ. Πανεπιστημιακού και Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας ο διοικητής Παναγιώτης Νάνος, με συνέντευξη που παραχωρεί στη larissanet, ανακοινώνει ότι θα υποβάλει την παραίτησή του λίγο πριν τη λήξη της δικής του θητείας – η οποία ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2019 – ώστε να ασχοληθεί με τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Άλλωστε, ήδη έχει τεθεί επικεφαλής συνδυασμού στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα από όπου έλκει την καταγωγή του.

Αναδεικνύοντας τη βασική κατάκτηση, η οποία επετεύχθη από τη Διοίκηση, υπογραμμίζει ότι «τα Νοσοκομεία της Λάρισας αναβάθμισαν τις παρεχόμενες υπηρεσίες» και προσθέτει χαρακτηριστικά ότι «οι ασθενείς από τη Θεσσαλία σταμάτησαν να ταξιδεύουν σε άλλες πόλεις για αναζήτηση υπηρεσιών υγείας». Προς επίρρωση αυτής της θέσης, ειδικά για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, παραθέτει στοιχεία με τα οποία καταγράφεται τόσο η αύξηση των ανεπτυγμένων κλινών, όσο και το άλμα στον αριθμό νοσηλειών ασθενών συγκριτικά με το 2015.

Ο κ. Νάνος αναπτύσσει ενδεικτικά τα έργα που «τρέχουν» σε ΠΓΝΛ και ΓΝΛ, ενώ αναφέρεται στον τομέα, στον οποίο δεν κατέστη εφικτό να υλοποιηθεί πλήρως ο σχεδιασμός.

Κλείνοντας και σε ότι αφορά την τελική ευθεία της θητείας του ο διοικητής Πανεπιστημιακού και Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας τονίζει ότι θα εργαστεί εντατικά ώστε να ολοκληρωθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί και δηλώνει: «Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψω δυσλειτουργία των Νοσοκομείων».

Τα έργα που εξελίσσονται σε Πανεπιστημιακό και Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

Αναλυτικά, η συνέντευξη του διοικητή Πανεπιστημιακού και Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Παναγιώτη Νάνου:

Μόλις πριν από λίγες ημέρες ανανεώθηκε, για δύο χρόνια, η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας – Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Με ποιές σκέψεις αντιμετωπίζετε αυτή την εξέλιξη και πώς θα κινηθείτε κατά τη νέα θητεία;

Πράγματι ανανεώθηκε η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου, ταυτόχρονα έγινε και ανανέωση των δύο αιρετών εκπροσώπων ιατρών και εργαζομένων, του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, ενώ ορίστηκε ένα νέο μέλος με εμπειρία στη διοίκηση των Νοσοκομείων. Ωστόσο πριν σας εκθέσω τις σκέψεις μου, έχω ηθική υποχρέωση να αναφερθώ στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που έληξε η θητεία τους, να εξάρω την συμβολή τους στην λήψη των αποφάσεων και να τους ευχαριστήσω δημόσια για την προσφορά τους. Πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι οι διοικήσεις καταβάλλουν σημαντική προσπάθεια να λειτουργούν τα Νοσοκομεία με τα λιγότερα προβλήματα μέσα από ορθές αποφάσεις.

«Δεν καταφέραμε να αυξήσουμε τον χειρουργικό χρόνο στο βαθμό που θα θέλαμε»

Έχοντας συμπληρώσει 2,5 χρόνια στη Διοίκηση των δύο Νοσοκομείων. Ποιός είναι ο απολογισμός έργου που κάνετε;

Αναλυτικός απολογισμός της θητείας μας θα γίνει αρχές του 2019, στο πλαίσιο της κοινωνικής λογοδοσίας, όπως έγινε και πέρυσι. Δεν έχει νόημα εδώ να σας απαριθμήσω έργα που έγιναν, όπως τα ΤΕΠ, η Ογκολογική, η κεντρική διάλυση φαρμάκων, οι επενδύσεις του ΕΣΠΑ, η ακτινοθεραπεία, και άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες. Αυτό που είναι διάχυτο και το εισπράττουν οι πολίτες είναι ότι τα Νοσοκομεία της Λάρισας αναβάθμισαν τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Οι ασθενείς από την Θεσσαλία σταμάτησαν να ταξιδεύουν σε άλλες πόλεις για αναζήτηση υπηρεσιών υγείας. Θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα για να γίνει αντιληπτό από τους αναγνώστες σας αυτό που λέω. Για παράδειγμα στο Πανεπιστημιακό το 2015 παραλάβαμε 584 αναπτυγμένες κλίνες, σήμερα έχουμε 649 κλίνες. Το 2015 είχαμε 52.206 νοσηλείες ασθενών, το 2017 αυξήθηκαν στις 67.125 και εκτιμούμε ότι  31/12/2018 οι νοσηλείες θα ξεπεράσουν τις 72.000. Ταυτόχρονα βελτιώθηκαν οι ποιοτικοί δείκτες, όπως λ.χ. μειώθηκαν η μέση διάρκεια νοσηλείας, το ποσοστό Θνητότητας (από 1,75% το 2015 έπεσε στο 1,46%  το 2017). Σημαντικό επίσης είναι ότι μειώσαμε το μέσο κόστος νοσηλείας. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι στο Πανεπιστημιακό μειώσαμε το κόστος των ογκολογικών φαρμάκων κατά 20% και σχεδιάζουμε το ίδιο να κάνουμε και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Οι δείκτες αυτοί κατατάσσουν το Πανεπιστημιακό στα αποδοτικότερα Νοσοκομεία της χώρας.

Καθώς έκλεισε ο πρώτος κύκλος θητείας σας και έχει εκκινήσει ο επόμενος, υπήρξαν σχεδιασμοί που θα θέλατε να είχατε υλοποιήσει και αυτό δεν κατέστη εφικτό;

Θα μου επιτρέψετε να σας διορθώσω εδώ λέγοντας ότι η θητεία μου λήγει τυπικά τον Μάιο του 2019 και να θυμίσω ότι όταν ανέλαβα είπα ότι ήλθα στη Λάρισα για να καταθέσω την όποια εμπειρία αποκόμισα στα 33 χρόνια που υπηρετώ το ΕΣΥ. Εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει δεύτερος διότι επέλεξα να ασχοληθώ με την Αυτοδιοίκηση. Τώρα, σε ότι αφορά αυτά που δεν καταφέραμε να κάνουμε, με ειλικρίνεια σας λέω ότι δεν καταφέραμε να αυξήσουμε τον χειρουργικό χρόνο στο βαθμό που θα θέλαμε, λ.χ. παραλάβαμε σε ημερήσια λειτουργία 6 χειρουργικές αίθουσες, τις κάναμε 8,5 αλλά όχι 10 που ήταν ο στόχος μας.

Ποια ήταν η αιτία;

Η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού που εμποδίζει την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων. Θεωρητικά υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό, στην πράξη 107 νοσηλευτές αυτή την στιγμή είναι εκτός υπηρεσίες για διάφορους λόγους, είτε αφορούν μετακινήσεις, μακροχρόνιες αναρρωτικές, άδειες κυήσεως, κλπ.

Ποιός είναι ο προγραμματισμός έργων και παρεμβάσεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας για το επόμενο χρονικό διάστημα;

Για το επόμενο διάστημα έχουμε σε εξέλιξη τα έργα του ΕΣΠΑ 2014-2020 και για τα δύο Νοσοκομεία, διεκδικούμε να εντάξουμε έργα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και σε άλλες πηγές χρηματοδότησης. Επίσης έχουμε υποβάλλει μία επένδυση 4 εκ. ευρώ στο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση, η οποία είναι προς έγκριση. Ενταχθήκαμε στο πρόγραμμα του Ιδρύματος Νιάρχος και εξασφαλίσαμε γραμμικό επιταχυντή, ενώ δρομολογούμε λύση για την ανέγερση ανάλογου κτιρίου. Τέλος δρομολογούμε την απομάκρυνση του ΟΚΑΝΑ από κτίριο που γειτνιάζει στην Ψυχιατρική και άλλα έργα που έχουν σχέση με την οργάνωση των αποθηκών, την επέκταση του πληροφοριακού συστήματος με τον ιατρικό φάκελο ασθενών, κλπ.

Κάνοντας ειδική αναφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση τόσο του Πανεπιστημιακού, όσο και του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, την οποία είχατε εξαγγείλει τον Σεπτέμβριο. Σε ποιά φάση βρίσκεται το έργο και πότε θα ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις; Ποιά θα είναι τα πλεονεκτήματα;

Η ενεργειακή αναβάθμιση στο Πανεπιστημιακό αναμένεται να μειώσει σημαντικά το κόστος, δεδομένου ότι από την ενεργειακή κλάση Δ θα καταταχθεί στην Β, με συνέπεια την μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Ταυτόχρονα επενδύουμε στην συμπαραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και η εκτίμησή μας είναι ότι στο τέλος της παρέμβασης από το 1,4 εκατ. ευρώ που πληρώνουμε μέχρι σήμερα, θα πέσει στο 50% με 60% το κόστος.

Αντίστοιχα, ποιά είναι τα βασικά στοιχεία του σχεδιασμού για το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας;

Για το Γενικό έχουμε ετοιμάσει προμελέτη για τα ενεργειακά και από την ενεργειακή κλάση Ε που είναι σήμερα θα καταταχθεί στην Β, με συνέπεια την μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Ταυτόχρονα επενδύουμε στις μονώσεις και επεμβαίνουμε στο κέλυφος. Η επένδυση εκτιμάται στα 2,7 εκατ. ευρώ, ωστόσο έχουμε δρόμο ακόμα καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη εφαρμογής και τα τεύχη δημοπράτησης. Δύο σημαντικά έργα που είναι σε εξέλιξη στο ΓΝΛ είναι η αναβάθμιση του ΤΕΠ, η αναβάθμιση του Ογκολογικού Τμήματος, της Μονάδας Χημειοθεραπείας και η δημιουργία κεντρικής διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων, όπως κάναμε στο Πανεπιστημιακό. Ομοίως τρέχουν και τα έργα του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Σταθερή παραμένει η ανάγκη για ενίσχυση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο ΠΓΝΛ και στο ΓΝΛ. Σε ποιούς τομείς εντοπίζονται τα μεγαλύτερα κενά; Υπάρχει σχεδιασμός για προσλήψεις το επόμενο χρονικό διάστημα;

Τα τελευταία 2,5 χρόνια έγιναν σημαντικές προσλήψεις σε ιατρικό προσωπικό. Αξίζει να σας πω ότι προκηρύχθηκαν 70 θέσεις μόνιμου προσωπικού και για τα δύο Νοσοκομεία από 35 θέσεις σε κάθε ένα, χωρίς να υπολογίζουμε τους επικουρικούς ιατρούς. Επίσης προσλήφθηκαν σε διαφόρους κλάδους και των δύο νοσοκομείων από προκηρύξεις, ενώ σημαντική ήταν η ενίσχυση από τους εργαζόμενους με προγράμματα του ΟΑΕΔ, περισσότεροι από 110 στα δύο χρόνια.

Πρόσφατα είχε καταγραφεί ένταση στις σχέσεις της Διοίκησης με τους εργαζόμενους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, λόγω της χρήσης μαγνητικής κάρτας κατά την άφιξη και αποχώρηση του προσωπικού στους χώρους δουλειάς τους. Έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση;

Η διοίκηση για λόγους που έχουν να κάνουν με την αυτοματοποίηση καταγραφής του χρόνου εργασίας, την ταχύτερη εκκαθάριση των αποδοχών, αλλά και την αντιστοίχιση των αδειών, ρεπό, κλπ. και την αποτύπωση της προσφοράς εργασίας, επέλεξε κάτι που ισχύει σε όλους τους σύγχρονους οικονομικούς οργανισμούς. Δεν κατανοούμε γιατί οι εργαζόμενοι δεν θέλουν να κάνουν χρήση της κάρτας, αφού έτσι κι αλλιώς είναι τυπικοί στο ωράριο και δεν έχουν κάτι να φοβηθούν. Σε ότι αφορά τις αντιδράσεις ορισμένων συνδικαλιστών, δεν θα σχολιάσω και αφήνω οι αναγνώστες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Κλείνοντας και με δεδομένο ότι έχετε ανακοινώσει την υποψηφιότητά σας για τον δημαρχιακό θώκο στον Δ. Λίμνης Πλαστήρα. Πώς θα συνδυάσετε τα καθήκοντα του διοικητή με τις απαιτήσεις που έχει η προεκλογική περίοδος; Θέτετε ημερομηνία λήξης για τη δική σας παρουσία στη διοίκηση των Νοσοκομείων, ώστε να ασχοληθείτε με τον χώρο της Αυτοδιοίκησης;

Το βέβαιο είναι ότι θα παραιτηθώ λίγο ε νωρίτερα από την λήξη της θητείας μου, ακριβώς για τους λόγους που αναφέρετε. Μέχρι τότε εργάζομαι εντατικά για να ολοκληρωθούν οι στόχοι μας. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψω δυσλειτουργία των Νοσοκομείων. Εξάλλου οι συνδημότες μου με γνωρίζουν καλά λόγω της πολύχρονης παρουσίας μου με τα κοινά της περιοχής και την εθελοντική προσφορά μου εκεί, καθώς και από την προηγούμενη θητεία στην Αυτοδιοίκηση.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1072

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>