
Το στοίχημα είναι να κερδίσουμε το θεατή ο οποίος έχει μνήμες και αφηγήσεις – Η παράσταση που σκηνοθετεί η Κυριακή Σπανού έχει μια διαφορετική ματιά σε σχέση με την ταινία
Συνέντευξη στον Πάνο Γαρουφαλιά
Πρεμιέρα στις 14 Δεκεμβρίου κάνει το Θεσσαλικό Θέατρο με το έργο «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο». Είναι η θεατρική προσαρμογή του σεναρίου του Νίκου Φώσκολου, που έγινε κινηματογραφική επιτυχία με πρωταγωνιστές τότε τον Μάνο Κατράκη και τον Γιάννη Βόγλη.
Την σκηνοθεσία αυτού του έργου που μιλάει για τις μνήμες του θεσσαλικού κάμπου έκανε η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου κα Κυριακή Σπανού.
Το έργο αναφέρεται στις συγκρούσεις που εξελίχθηκαν μεταξύ των κολίγων και των τσιφλικάδων στο θεσσαλικό κάμπο με κύριο αίτημα την διανομή γης στους ακτήμονες. Στην παράσταση οι θεατές βλέπουν δύο ξεχωριστές ιστορίες. Η πρώτη αφορά στην δολοφονία του Μαρίνου Αντύπα, ενώ η δεύτερη εκτυλίσσεται σε μια οικογένεια τσιφλικάδων και περιγράφει τις συγκρούσεις ανάμεσα σε δύο αδέλφια. Για την παράσταση μιλούν στην Larissanet o Αλέξανδρος Μούκανος (υποδύεται τον πατέρα) και ο Όμηρος Πουλάκης (υποδύεται το έναν από τους αδελφούς).
Ποιο ρόλο έχει ο καθένας στο έργο;
Α.Μ.: Εγώ υποδύομαι τον πατέρα των δύο αδελφών και είμαι ο ισορροπιστής αυτής της σύγκρουσης.
Ο.Π.: Έχω το ρόλο του νεότερου αδελφού, του Οδυσσέα Χορμόβα, ο οποίος βρίσκεται σε σύγκρουση με τον αδελφό του. Η βασική αντίθεση είναι ότι ο Ρήγας (ο άλλος αδελφός) επιθυμεί την κυριαρχία της γης και την διατήρηση του καθεστώτος σε σχέση με την γη. Από την άλλη ο Οδυσσέας Χορμόβας θέλει να αλλάξει αυτό υπέρ των κολίγων.
Αυτή είναι η προσωπική ιστορία του έργου. Από την άλλη τι λαμβάνει ο θεατής; Τι αναμένεται να δει επί σκηνής;
Α.Μ.: Πέρα από την σύγκρουση είναι και ένα πολιτικοποιημένο έργο. Καταγράφει τις αξίες της ζωής.
Το έργο έχει νέα στοιχεία και μια άλλη οπτική. Έτσι δεν είναι;
Ο.Π.: Η ταινία και το σενάριό της με τις παραλλαγές που έχουν γίνει μέσα από τις πρόβες και από την Κυριακή Σπανού, αποτελεί ένα μεγάλο μέρος του δραματουργικού υλικού της παράστασης. Το οποίο όμως εμπεριέχει και ιστορικά στοιχεία, ιστορικές αφηγήσεις και ιστορικές αναφορές. Έξι άνθρωποι αφηγούνται την ιστορία αυτής την διαπάλης των κολίγων με τους τσιφλικάδες, με κύριο όχημα την δραματουργία της ταινίας.
Μέσα στο έργο Αλέξανδρε βλέπουμε και την δολοφονία του Μαρίνου Αντύπα;
Α.Μ.: Βέβαια και υπάρχει. Είναι μια καταγραφή της ιστορίας του θεσσαλικού κάμπου. Αυτή η καταγραφή είναι κοινωνική και πολιτική. Η παράσταση ξυπνάει μνήμες. Με τον τρόπο που το σκηνοθετεί η Κυριακή Σπανού, αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον.
Πόσο δύσκολο ήταν να μπείτε Όμηρε σε «έναν» ρόλο που είναι αρκετά δύσκολος καθώς μιλάμε για ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής;
Ο.Π: Κάθε έργο έχει τις δικές του απαιτήσεις αναφορικά με την δυσκολία και την προσέγγιση του ρόλου. Εδώ αντιμετώπισα το θέμα με την ταινία, μιλάμε δηλαδή για ένα έργο που έχει παιχτεί και έχει μια κινηματογραφική αναφορά. Από την άλλη μιλάμε για ιστορικά γεγονότα που ειδικά στον τόπου που παρουσιάζεται η παράσταση έχουν μια σήμανση. Δεν ήμουνα άνθρωπος του τόπου και δεν ήξερα από κοντά την ιστορία. Διάβασα και άφησα τα πράγματα να κυματίζουν μέσα μου. Βιώνουμε κάποια πράγματα που επειδή ήταν εκεί πριν γεννηθούμε μας φαίνονται και αυτονόητα. Αλλά δεν είναι. Είναι κεκτημένα δεν είναι δεδομένα. Είναι σημαντικό ότι αυτό μπορεί να δεχθεί απειλή και άρα θα πρέπει να το υπερασπιστούμε.
Αλέξανδρε ποιο ήταν το πιο δύσκολο πράγμα στις πρόβες που ακόμη συνεχίζονται;
Α.Μ: Νομίζω ότι η προσμονή για την παράσταση είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Αλλά και η απαίτηση του θεατή, ο οποίος γνωρίζει την ιστορία, ή αν θέλεις έχει μια ψυχική σύνδεση είναι πολύ δύσκολη στην προσέγγισή της. Έτσι προσπαθούμε να βρούμε τη ρίζα ώστε να είμαστε κοντά στον θεατή που έχει τις μνήμες και έχει ακούσει την ιστορία. Η μάχη εκεί θα παιχτεί…
Το καστ και οι συντελεστές της παράστασης
Παίζουν (αλφαβητικά): Θανάσης Ζέρβας, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Μαρσέλα Λένα, Δημήτρης Μάμιος, Αλέξανδρος Μουκανος, Όμηρος Πουλάκης
Προσαρμογή – Σκηνοθεσία: Κυριακή Σπανού
Σκηνικά: Απόστολος Φωκίων Βέττας
Κοστούμια – Κατασκευές: Ολυμπία Σιδερίδου
Μουσική: Κώστας Βομβολος
Κίνηση: Ρούλα Καραφέρη
Βοηθός σκηνοθέτης: Σταματία Καγκελάρη
Φωτογραφία – Βίντεο: Γιάννης Χατζηαντωνίου
Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδα Βαμελη
Βοηθός Σκηνογράφου: Μαρία Οσσα
Info
Πρεμιέρα: Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 9.30μ.μ
Θέατρο του Μύλου
Παραστάσεις: Πέμπτη (Λαϊκή απογευματινή) 7.00μ.μ.
Παρασκευή – Σάββατο 9.00μμ
Κυριακή 7.00μμ
Η παράσταση είναι κατάλληλη για παιδιά 13 χρονών και άνω.
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 12 ευρώ
Προπώληση: 10 ευρώ, φοιτητικό – άνω των 65 – ομαδικά/λαϊκή απογευματινή 8 ευρώ/ Άνεργοι – ΑμεΑ 5 ευρώ.