Quantcast
Channel: Συνεντεύξεις – larissanet.gr
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1072

Δημήτρης Τσουκνιδής: Η Φιλοσοφία είναι η «μητέρα» της Ψυχολογίας…

$
0
0

Συνέντευξη στον Λάμπρο Αναγνωστόπουλο

Ο κ. Δημήτρης Τσουκνιδής γεννήθηκε στη Λάρισα και μεγάλωσε στο Βόλο. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, με πεδίο εμβάθυνσης την Προτασιακή Λογική και τη Φιλοσοφία της Γλώσσας. Δίδαξε για 15 χρόνια συγγραφή αποδεικτικού δοκιμίου και ανάπτυξη λογικής επιχειρηματολογίας σε μαθητές Λυκείου, υποψηφίους Νομικών Σχολών. Είναι δημιουργός και εισηγητής της εκπαιδευτικής μεθόδου «RE.B» (6ο συνέδριο Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων). Εκτός από το πτυχίο Φιλοσοφίας, οι υπόλοιποι τίτλοι εκπαιδεύσεων και οι πιστοποιήσεις που κατέχει, είναι στο κομμάτι της εκπαίδευσης ανθρώπων ώστε να επιτυγχάνουν γρήγορες θετικές αλλαγές στη ζωή τους και αφορούν κυρίως την Υπνοθεραπεία και τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό. Πριν λίγο καιρό, κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «Αρμός» το βιβλίο που έγραψε μαζί με την κ. Νανά Παλαιτσάκη, με τίτλο «Είσαι Γυναίκα. Αξίζεις». Με αφορμή το βιβλίο αυτό, μίλησε στη larissanet για τις γυναίκες, τη Φιλοσοφία, την Ψυχολογία, τις κρίσεις πανικού που έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια κ.ά.

Αναλυτικά η συνέντευξη έχεις ως εξής:

Ποιο ήταν ακριβώς το κίνητρο, τι συνέβη και αποφασίσατε μαζί με την κ. Νανά Παλαιτσάκη να γράψετε αυτό το βιβλίο; Θα θέλατε να μας το συστήσετε;

Νομίζω πως τα περισσότερα βιβλία γράφονται όταν ένας καλλιεργημένος άνθρωπος με ευχέρεια λόγου συγκεντρώσει μέσα στην ψυχή του γνώσεις και εμπειρίες που θέλει να τις μοιραστεί με τους υπόλοιπους συνανθρώπους του. Κάπως έτσι προέκυψε το βιβλίο «Είσαι γυναίκα, αξίζεις!». Φαίνεται πως, τόσο εγώ όσο και η Νανά, είχαμε αποθηκεύσει μέσα μας αρκετό βιωματικό υλικό ώστε να δημιουργήσουμε αυτό το βιβλίο αυτοβοήθειας.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που περιέχει 10 αληθινές ιστορίες γυναικών και 50 πρακτικούς κανόνες γυναικείας επιβίωσης. Αφορά γυναίκες από 18 μέχρι 78 ετών καθώς αποτελεί έναν οδηγό για την ηρωίδα γυναίκα της διπλανής πόρτας. Ο στόχος  μας ήταν να δώσουμε  απλά «εργαλεία» σε όσες γυναίκες θέλουν να ζήσουν μια αυθεντική ζωή, ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου, οικογενειακής κατάστασης, ηλικίας ή εξωτερικής εμφάνισης. Και τελικά ο στόχος  επιτεύχθηκε!

Μπορεί ένα βιβλίο να αλλάξει την ζωή μιας γυναίκας ή ενός ανθρώπου γενικότερα;

Το συγκεκριμένο ερώτημα είναι ανάλογο με το εξής ερώτημα: «Μπορεί ένα σφυρί να καρφώσει ένα καρφί στον τοίχο;».  Η απάντηση είναι: «Εξαρτάται από το ποιος κρατάει το σφυρί και ποιον στόχο έχει». Εάν κρατάει το εργαλείο κάποιος που πραγματικά θέλει να πετύχει τον στόχο του, τότε το καρφί θα καρφωθεί και θα τοποθετήσουμε πάνω του έναν ωραίο πίνακα.

Κατ’  αναλογία, το εάν ένα βιβλίο μπορεί να αλλάξει τη ζωή μιας γυναίκας, εξαρτάται από τη γυναίκα που το διαβάζει και από την επιθυμία της να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή. Εάν, για παράδειγμα, μια αναγνώστρια κρατήσει το βιβλίο μας στα χέρια της με στόχο να αλλάξει τη ζωή της, τότε σίγουρα θα πετύχει τον στόχο της αλλαγής, καθώς οι πρακτικές οδηγίες που περιέχονται μέσα σ’ αυτό, προέρχονται από την εμπειρία τεράστιων ψυχοθεραπευτών.

Συνεπώς, οι συμβουλές μας αποτελούν ήδη δοκιμασμένα «εργαλεία» εξαιρετικής ποιότητας. Όμως, όπως προαναφέραμε, ένα εργαλείο, όσο εξαιρετικό κι αν είναι, χρειάζεται και τη σωστή χρήση από τον χρήστη του.

Φέτος στην Ελλάδα παρατηρήσαμε μετά την καταγγελία μιας γυναίκας, της πρώην αθλήτριας κ. Μπεκατώρου, το ξέσπασμα του ελληνικού #metoo. Από την άλλη, βρισκόμαστε σε μια χρονιά που έχει σημειωθεί ρεκόρ γυναικοκτονιών. Γιατί συμβαίνει αυτό και πως πιστεύετε ότι θα σταματήσει;

Είναι γεγονός πως φέτος η ελληνική κοινωνία ήρθε σε επαφή με ένα μεγάλο ξέσπασμα του ελληνικού #Μetoo, ένα ξέσπασμα το οποίο ξεκίνησε από τον χώρο του αθλητισμού και επεκτάθηκε κυρίως στον χώρο του θεάτρου. Όλα τα σημάδια φανερώνουν πως το συγκεκριμένο κίνημα οδήγησε σε μία κάθαρση, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό.

Παράλληλα, όντως διανύουμε μία χρονιά στην οποία έχει σημειωθεί ρεκόρ γυναικοκτονιών. Οι αιτίες που έχουν τροφοδοτήσει αυτό το ρεκόρ είναι αρκετές και αλληλοσυμπληρούμενες. Γι’ αυτό θεωρώ πως είναι δύσκολο να αναλυθούν έστω και στο ελάχιστο στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συνέντευξης. Το σημαντικότερο όμως είναι πως αυτό το θλιβερό ρεκόρ πρέπει να σταματήσει.

Κατά τη γνώμη μου, η λύση εδράζεται στην εκπαίδευση. Με άλλα λόγια, θεωρώ πως τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες πρέπει να εκπαιδευτούν πνευματικά, ηθικά και ψυχικά. Διότι οι εκατέρωθεν ανεπάρκειές μας στους προαναφερθέντες τομείς δημιουργούν έντονες συγκρούσεις οι οποίες, δυστυχώς, σε ακραίες περιπτώσεις καταλήγουν σε θλιβερότατα γεγονότα.

Στο διαδίκτυο υπάρχει μια σειρά από βίντεο που επιμεληθήκατε σχετικά με την κρίση πανικού και την αντιμετώπισή της. Πείτε μας δυο λόγια για αυτή την πρωτοβουλία. Παρατηρείτε μεγάλη αύξηση στις κρίσεις πανικού τα τελευταία χρόνια;

Δυστυχώς, με βάση την εμπειρία μου, η αύξηση των κρίσεων πανικού τα τελευταία χρόνια είναι τεράστια. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο επιμελήθηκα τα συγκεκριμένα 15 επεισόδια τα οποία αφορούν αυτό το σοβαρό ζήτημα.

Αντίθετα με όσα πιστεύουν πολλοί, οι κρίσεις πανικού δεν εμφανίζονται στη ζωή των ανθρώπων ξαφνικά. Η αλήθεια είναι πως ένας άνθρωπος που βιώνει κρίσεις πανικού δεν ήταν ευτυχισμένος πολύ καιρό πριν την εμφάνισή τους. Γι’ αυτό οι κρίσεις αποτελούν το σωτήριο «καμπανάκι» που μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να αγαπάμε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας περισσότερο.

Αυτό που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι το γεγονός ότι, εάν οι κρίσεις πανικού δεν επιλυθούν άμεσα, υπάρχει περίπτωση να οδηγήσουν σε αγοραφοβία, δηλαδή να οδηγήσουν σε φόβο του πάσχοντος ατόμου να βρίσκεται μόνο του εκτός της οικείας του ή να βρίσκεται μέσα σε πλήθος ή εντός των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Τα καλά νέα είναι ότι οι κρίσεις πανικού είναι απολύτως ιάσιμες. Δηλαδή ανεξάρτητα από το διάστημα που εμφανίστηκαν και τη συχνότητά τους μπορούμε να απαλλαγούμε εντελώς από αυτές επιλέγοντας τη σωστή θεραπευτική κατεύθυνση.

Σε τι βαθμό πιστεύετε ότι τα social media επηρεάζουν την καθημερινότητά μας;

Δυστυχώς τα social media δεν επηρεάζουν απλώς την καθημερινότητα των Ελλήνων,  αλλά αποτελούν σχεδόν ολόκληρη την καθημερινότητα μιας μεγάλης μερίδας συνανθρώπων μας. Φυσικά, ας μην ξεχνούμε πως το κάθε μέσο «τρέφεται» από τις αδυναμίες μας. Δηλαδή όσο μεγαλύτερες είναι οι αδυναμίες μας τόσο μεγαλύτερος και ο εθισμός μας στα social.

Για παράδειγμα, το Instagram πλημμυρίζει καθημερινά από εκατομμύρια φωτογραφίες οι οποίες σχεδόν όλες έχουν ως κοινό παρονομαστή την ναρκισσιστική  τάση των νεοελλήνων. Από την άλλη, το Facebook έχει μετατραπεί σε ένα εκπληκτικά διχαστικό μέσο. Παρατηρώ συχνά πως, κάτω από τα άρθρα που αναρτώνται, οι άνθρωποι που σχολιάζουν χωρίζονται σε δύο μεγάλες ομάδες και πυροβολούνται ανηλεώς μέχρι τελικής πτώσεως.  Εάν αυτό δεν είναι δείγμα ψυχικής αστάθειας, τότε τι είναι;

Φιλοσοφία ή Ψυχολογία; Ποια η σχέση τους και ποια πιστεύετε ότι είναι τα όρια ανάμεσά τους;

Έχοντας εντρυφήσει σε αυτές τις ανθρωπιστικές επιστήμες, θεωρώ πλέον δεδομένο πως η Φιλοσοφία είναι η «μητέρα» της Ψυχολογίας. Συνεπώς το διαζευκτικό «ή» της ερώτησης θα το αντικαθιστούσα με το συμπλεκτικό «και».

Νομίζω πως το καλύτερο παράδειγμα για να κατανοήσει κάποιος τη στενή σχέση μεταξύ της «μητέρας Φιλοσοφίας» και της «κόρης Ψυχολογίας» είναι η διαλεκτική του Σωκράτη. Αυτή η απλή μέθοδος διατύπωσης ερωτήσεων που αποκάλυπτε συχνά τις λανθασμένες υποθέσεις των ανθρώπων, ουσιαστικά είναι η ίδια μέθοδος που χρησιμοποιεί σήμερα ένας ψυχολόγος για να ανιχνεύσει τα δυσλειτουργικά νοητικά μοτίβα ενός θεραπευόμενου.

Σε πρακτικό επίπεδο, για να μπορέσει κάποιος να χαλυβδωθεί ηθικά και να οξύνει την κριτική του ικανότητα είναι απαραίτητο να έρθει σε επαφή με τη Φιλοσοφία, ενώ για να μπορέσει να επιβιώσει συναισθηματικά είναι αναγκαίο να γνωρίσει την Ψυχολογία. Κατά συνέπεια, για να σταθούμε επάξια στη ζωή μας έχουμε ανάγκη και την μητέρα και την κόρη.

Τι θεωρείτε ποιο σημαντικό στη ζωή;

Το σημαντικότερο στη ζωή είναι η ευτυχία. Ωστόσο, εάν ρωτήσετε χίλιους ανθρώπους, μάλλον οι εννιακόσιοι ενενήντα εννιά θα σας απαντήσουν πως δεν μπορούν να «φτάσουν» στην ευτυχία. Το πιθανότερο, βέβαια, είναι πως όλοι αυτοί αγνοούν ότι ευτυχία δεν είναι ένας σταθμός που φτάνεις, αλλά ο τρόπος που ταξιδεύεις.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως πρέπει να εκπαιδευτούμε ώστε να απολαμβάνουμε και το παραμικρό θετικό που συμβαίνει στη ζωή μας: από το ποτήρι με το νερό που θα μας ξεδιψάσει μέχρι το άρωμα ενός ανοιξιάτικου λουλουδιού.

Ο Ίρβιν Γιάλομ αναφέρει πως οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι εκείνοι με ψυχική ωρίμανση. Σύμφωνα με τον Αμερικάνο ψυχοθεραπευτή, ψυχική ωρίμανση σημαίνει: παύω να μεγαλοποιώ τα ασήμαντα, ευχαριστιέμαι από τα στοιχειώδη φαινόμενα της ζωής (τον άνεμο, τα φύλλα που πέφτουν),  ανησυχώ λιγότερο για την απόρριψη και επικοινωνώ καλύτερα με τα αγαπημένα μου πρόσωπα.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Αν θέλετε να κάνετε τον θεό να γελάσει, τότε μιλήστε του για τα σχέδιά σας, είπε κάποτε ο Woody Allen. Και συμφωνώ απόλυτα μαζί του. Αποφεύγω να κάνω σχέδια διότι εστιάζοντας κανείς υπερβολικά στο μέλλον χάνει εντελώς το παρόν.

Σε γενικές γραμμές αυτό που θα επιθυμούσα είναι να συνεχίσω να παρέχω τις υπηρεσίες μου σε ανθρώπους που βιώνουν κρίσεις πανικού και σε όσους ταλαιπωρούνται στη ζωή τους από φοβίες.  Παράλληλα θα ήθελα να έχω τη δύναμη και την πνευματική διαύγεια ώστε να συνεχίσω να καταθέτω την εμπειρία, τις γνώσεις, το χιούμορ και την οπτική μου γωνία δημιουργώντας κι άλλα πνευματικά παιδιά, όπως το πρώτο πνευματικό παιδί που είδε το φως της δημοσιότητας και το οποίο βάφτισα «Είσαι γυναίκα, αξίζεις!»


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1072

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>