Quantcast
Channel: Συνεντεύξεις – larissanet.gr
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1072

Οι προκλήσεις για το ΑΤΕΙ Θεσσαλίας

$
0
0
PANAGIOTIS_GOULAS

Ο κ. Παναγιώτης Γούλας, Πρόεδρος ΑΤΕΙ Θεσσαλίας

«Το ΑΤΕΙ Θεσσαλίας όπως όλα τα ιδρύματα, έχει χάσει το 73% του προϋπολογισμού του από το 2010 έως σήμερα, κάθε χρόνο και χειρότερα»

Συνέντευξη στον Γιάννη Ανδρεάκη

Σε καλό επίπεδο περιγράφει το λειτουργία του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας, παρά τα σημαντικά προβλήματα που εντοπίζονται στην υποχρηματοδότηση και την έλλειψη προσωπικού, ο πρόεδρος του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Παναγιώτης Γούλας.

Χαρακτηριστικά της έντασης των αλλαγών προς το χειρότερο που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια είναι τα στοιχεία που παραθέτει ο κ. Γούλας με βάση τα οποία το ΑΤΕΙ Θεσσαλίας έχει χάσει το 73% του προϋπολογισμού από το 2010 έως σήμερα, ενώ «τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και εκπαιδευτικό προσωπικό.

Ο πρόεδρος του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας εκφράζει την πλήρη του αντίθεση στις διατάξεις που προωθούνται με το Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και έχουν να κάνουν με την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ειδική μνεία κάνει ο κ. Γούλας στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του εκπαιδευτικού ιδρύματος, ενώ αναφέρεται στις κινήσεις που έχουν γίνει ώστε να ξεκινήσει ομαλά η νέα ακαδημαϊκή χρονιά αν και για να συμβεί αυτό «το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να δώσει τις αναγκαίες πιστώσεις».

Πως θα περιγράφατε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή το ΤΕΙ Θεσσαλίας;

Το ΑΤΕΙ Θεσσαλίας όπως όλα τα ιδρύματα, έχει χάσει το 73% του προϋπολογισμού του από το 2010 έως σήμερα, κάθε χρόνο και χειρότερα.

Συνταξιοδοτείται το Εκπαιδευτικό και Διοικητικό προσωπικό και ουδείς προσλαμβάνεται λόγου μνημονίων, επομένως οι ελλείψεις είναι τεράστιες.

Το σχέδιο Αθηνά, αντί να δώσει λύσεις (εξορθολογισμός) αύξησε τα προβλήματα κρατώντας Τμήματα (Λάρισα και Καρδίτσα, υποκύπτοντας στους τοπικούς παράγοντες),τα οποία έχουν από 0 έως 2 μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν, περιμένοντας την πρόσληψη έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού.

Παρά τα αναφερόμενα προβλήματα το ΑΤΕΙ Θεσσαλίας:

Λειτουργεί σε καλό επίπεδο.

Διακρίνεται για την καλή θέση αξιολόγησης από το εξωτερικό.

Διακρίνεται για τις: Πρωτοτυπίες, καινοτομίες, εφευρέσεις, διπλώματα ευρεσιτεχνίας, πρωτότυπες έρευνες και δημοσιεύσεις, παραγωγή νέων προϊόντων στον αγροδιατροφικό τομέα.

Έχει συνάψει συνεργασίες με: Δήμους, επιχειρήσεις, Πανεπιστήμια εσωτερικού και εξωτερικού, ερευνητικά κέντρα και οργανισμούς.

Διαθέτει αυτοδύναμα ερευνητικά προγράμματα ή συνεργαζόμενο με άλλους φορείς.

Το ΑΤΕΙ Θεσσαλίας, είναι από τα λίγα τριτοβάθμια ιδρύματα στην Ελλάδα που έχει οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες και συγκεκριμένα διαθέτει:

  • Κλειστό Γυμναστήριο των 900 Μ2
  • Αίθουσα μυϊκής ενδυνάμωσης με 38 όργανα
  • 2 Αίθουσες για: Πολεμικές τέχνες, μοντέρνους και παραδοσιακούς χορούς,

Υπαίθρια γήπεδα

  • 2 Ποδοσφαίρου
  • 2 Τένις
  • 2 Μπάσκετ
  • 2 Βόλεϊ

Το ΑΤΕΙ Θεσσαλίας οργανώνει εκδρομές φοιτητών για:

  • Ορειβασία, Σκί, Ράφτινκ, Κανώ καγιάκ και πεζοπορία.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του ιδρύματος, συμμετέχουν σε Πανελλήνια κλίμακα, σε όλες τις διοργανώσεις των αθλητικών δραστηριοτήτων των τριτοβαθμίων ιδρυμάτων με καλές επιδόσεις.

Στις 11 Ιουνίου 2015, οι φοιτητές του ιδρύματος χορέψανε παραδοσιακούς και μοντέρνους χορούς στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας για τους Λαρισαίους στα πλαίσια της εξωστρέφειας του ιδρύματος. Η εκδήλωση κατά γενική ομολογία είχε μεγάλη επιτυχία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες τις φοιτητικές ομάδες που συμμετείχαν καθώς και στον Γυμναστή μας κ. Γιώργο Μπούτλα.

GOULAS_2Πως σχολιάζετε τις επικείμενες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας και πως σκοπεύετε να εκφράσετε την αντίθεσή σας στα σημεία «τριβής»;

Το Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, η σύνοδος των Προέδρων ΑΤΕΙ όλης της χώρας στις 12-06-2015 από την Λάρισα , το καταψήφισε δηλώνοντας την πλήρη αντίθεση της διότι:

Καταργεί αιρετές διοικήσεις Προέδρων και λοιπών οργάνων.

Συμμετέχουν οι φοιτητές και οι διοικητικοί με μεγάλο ποσοστό εκπροσώπησης με αποτέλεσμα να αλλοιώνουν τα αποτελέσματα εκλογής Προέδρων

Υποβαθμίζει επαγγελματικά και ακαδημαϊκά τους αποφοίτους των ΤΕΙ

Αναγνωρίζει ως ενιαίο και Αδιάσπαστο Δίπλωμα Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Master: Master of Science) του διπλώματος των Πολυτεχνείων και των Πανεπιστημίων 5ετούς φοίτησης.

Γνώμη μου είναι ότι οι Μεταπτυχιακοί τίτλοι δεν αποκτούνται με Νόμους και Προεδρικά Διατάγματα, αλλά με ακαδημαϊκά κριτήρια.

Η δε αναδρομικότητα αγγίζει στα όρια του ρουσφετιού διότι, θα βρεθούν συνταξιούχοι με Μεταπτυχιακό και ίσως ζητούν και διεκδικήσουν αναδρομικά και επίδομα μεταπτυχιακού από τις υπηρεσίες τους.

Πρότασή μου εδώ είναι να μειώσει τον χρόνο σπουδών στα 5ετή Bachelοr σε 4 έτη και σε ένα χρόνο να καθορίσει το Master, με συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο και να δοθεί ξεχωριστός δεύτερος τίτλος. Αυτή η διαδικασία θα ωφελούσε τους πτυχιούχους διότι θα εξειδικεύονταν στο αντικείμενο που θα επέλεγαν οι ίδιοι, αποκτώντας ξεχωριστό Μεταπτυχιακό όπως ισχύει σε όλα τα πολιτισμένα Κράτη και όχι με ρουσφετολογικές ρυθμίσεις συγκεκριμένων κλάδων.

Προβαίνει σε αντικατάσταση των πιστωτικών μονάδων (ECTS) με τις ισοδύναμες εκπαιδευτικές μονάδες (Ι.Ε.Μ.) διότι, με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (Υ.Α Φ5/89656/Β3, ΦΕΚ 1466/07), οι πιστωτικές μονάδες αποδίδονται σε κάθε μάθημα, παράδοση, σεμινάρια, πρακτική άσκηση, πτυχιακή εργασία και οτιδήποτε άλλο είναι απαραίτητο σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών για την επίτευξη των εκάστοτε επιδιωκόμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων.

Με την αντικατάσταση των πιστωτικών μονάδων (ECTS) σε ισοδύναμες εκπαιδευτικές μονάδες (Ι.Ε.Μ.), η πρακτική άσκηση των φοιτητών των ΤΕΙ δε θα αποδίδει καμία (Ι.Ε.Μ.) αφού στην β’ παράγραφο του εν λόγω άρθρου, που καθορίζει τις Ι.Ε.Μ. δεν αναφέρεται η πρακτική άσκηση.

Υπάρχει λοιπόν άμεσα ο κίνδυνος να μην μπορούν τα ΤΕΙ να χορηγούν πτυχία επιπέδου Bachelor, αφού το εξάμηνο της πρακτικής άσκησης δε θα αποδίδει Ι.Ε.Μ. και συνεπώς θα υπολείπεται των Ι.Ε.Μ. που απαιτούνται για πτυχίο τεσσάρων ετών.

Η ομοσπονδία μας θα καθορίσει το πλαίσιο αντίδρασης μας στο Πολυνομοσχέδιο.

Ποιες, κατά τη γνώμη σας, είναι οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν στην Τεχνολογική Εκπαίδευση με βάση και τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα;

Η μετονομασία των ΤΕΙ σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια και η έγκριση εκπόνησης διδακτορικών από τα ΤΕΙ.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας σε ότι αφορά τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών που «τρέχουν» από το ΤΕΙ Θεσσαλίας;

Τον Οκτώβριο του 2015 θα λειτουργήσουν στο ΑΤΕΙ Θεσσαλίας 15 περίπου Μεταπτυχιακά. Το ΤΕΙ Θεσσαλίας έχει εμπειρία 10 ετών λειτουργίας Μεταπτυχιακών, έχει οργανωμένα εργαστήρια ( όλα τα Τμήματα) και υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό προσωπικό. Στόχος είναι όλα τα Τμήματα να λειτουργήσουν μεταπτυχιακό.

Ποια είναι τα κενά σε εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, στο ΤΕΙ Θεσσαλίας;

Για να έλθουμε στο επίπεδο του 2010 απαιτούνται:

  • 120 καθηγητές όλων των βαθμίδων
  • 30 Ε.Τ.Π (ειδικό Τεχνικό Προσωπικό)&
  • 150 διοικητικούς υπαλλήλους όλων των κατηγοριών

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε και την ανάγκη πρόσληψης έκτακτου Εκπαιδευτικού προσωπικού ( Επιστημονικοί και Εργαστηριακοί συνεργάτες, Υπότροφοι), συνολικά 1.700 ώρες εβδομαδιαίως.

Τι θα πρέπει να γίνει ώστε να ξεκινήσει απρόσκοπτα η νέα ακαδημαϊκή χρονιά;

Η διοίκηση του ιδρύματος προκήρυξε ήδη την πρόσληψη έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού και για να ξεκινήσουμε ομαλά την νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2015-2016 θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να μας δώσει τις αναγκαίες πιστώσεις.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET/ΕΝΘΕΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1072

Latest Images

Trending Articles



Latest Images

<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>